Wednesday 7 February 2007

Hva skjer når man drikker alkohol?

Alle vet at det å drikke alkohol gjør at man blir svimmel og ustø, at det i store mengder er livsfarlig og at det gir en dundrende hodepine dagen derpå, men hva er det egentlig som skjer med kroppen?

Inntak av alkohol i små mengder kan føre til at brukeren blir mer pratsom (og fnisete), og mange liker å ta seg et glass for å få praten til å gå lettere. Noen kan også bli sløve og trøtte. Det blir vanskeligere å fokusere og kortidshukommelsen blir dårligere. Øye bruker lengre tid på å omstille seg fra lys til mørke.
Samtidig som mengden alkohol i blodet øker, reduseres evnen til å bevege seg og reaksjonstiden blir lengre. Dette kommer av at de kjemiske signalene som hjernecellene sender til hverandre endres.
Ved ca. 1 promille begynner man virkelig å kjenne virkningene av alkoholen. Trøttheten tar over og balansen blir ikke akkurat bedre. Bevegelsesevnen blir enda verre og ved ca. 1,5 promille greier man ikke å stokke tunga og man starter å snøvle. Nå lammes deler av sentralnervesystemet.
Fra promille 2 og oppover viser kroppen flere og flere tegn på alkoholforgiftning. Man mister kontroll over det meste av kroppen, inkludert urinblæren. Promille over 3 kan være dødelig, spesielt hvis man går på piller.

Opptak og nedbrytning av alkohol.
Alkohol absorberes i blodet via magesekken og tarmene. Ved mindre alkoholinntak kan deler av alkoholen forbrennes av enzymer i magesekken før det når ut i blodet. Menn har mer av disse enzymene enn kvinner, og dette gjør at menn kan forbrenne mer alkohol. Videre bruker menn bare 1 time på å forbrenne en alkoholenhet, mens kvinner bruker en halv time lenger på å forbrenne samme mengde. Dette skyldes at kvinner er lettere og har mindre lever enn menn.
Det meste av alkoholen forbrennes i leveren og store mengder alkohol kan føre til omfattende skader på dette organet. Forbrenningen skjer med samme hastighet uavhengig av hvor mye man har drukket og den påvirkes ikke av personens handlinger etter å ha drukket. Alkoholikere, på sin side, har en evne til å forbrenne alkohol raskere enn de som ikke drikker så ofte.

Dagen derpå
Etter å ha drukket alkohol faller de fleste i en urolig søvn, ofte preget av mareritt. Når man våkner opp dagen derpå, har man vondt i hodet, man føler seg kvalm og kanskje befinner man seg på et totalt ukjent sted.

3 Comments:

Blogger Redaksjonen said...

Dette er bra greier! skal slutte å drikke etter at jeg leste denne flotte artikkelen!

7 February 2007 at 05:28  
Blogger Ashley said...

Fin blogg:-)

9 February 2007 at 07:27  
Blogger Redaksjonen said...

hehe, bra jobba til oss<3=D

13 February 2007 at 05:50  

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home