Tuesday 6 February 2007

Heimbrent

Historie og virkning

Mange har vel blitt kjent med heimbrenten, men hva er historien bak denne berusende drikken, og hva kan den gjøre med kroppen vår? Og hva inne holder egentlig heimbrent, og hvordan i all verden lages det?


Folk har brent sprit hjemme svært lenge, i alle fall fremtil loven gjorde det ulovlig å ha heimbrentutstyr. Heimbrenten oppstod på samme tid som den første spriten. I starten av heimbrentens historie var det lov å lage heimbrent fordi staten skulle ha penger av spritproduksjon. Men etter vert ble det ulovelig, det kom lover imot det, og folk fikk ikke ha heimbrentutstyr hjemme. Heimbrent ble ulovelig på grunn av at når det var lov, drakk folk så mye heimbrent og det gjorde at folk var oftere fulle.
I Irland lagde folk heimbrent for å gjøre opprør mot de britiske myndighetene, så heimbrenten, der kalt poteen, fikk en politisk betydning. Nå kan man få kjøpt poteen på taxfreen i Irland. Denne er fabrikklaget, men kjøpes som suvenirer siden drikken har en såpass stor betydning i Irlands kultur.

Heimbrent er akkurat som vanlig alkohol, oftest med en prosent på 95,6. Det er derfor ikke spesielt farlig å drikke heimbrent, hvis man tar det litt rolig. Den aller største faren med slik drikke er at folk drikker alt for mye, alt for fort.
Heimbrent påvirker kroppen akkurat som vanelig alkohol, og folk reagerer selvfølgelig forskjellig.

Heimbrent lages av sats, og i Norge er ofte satsen av vann, sukker og gjær.
Ferdig heimbrent er en blanding av Methanol, Ethanol og kan inneholde forskjellige ethyl-alkoholer, som kan være giftige.Methanol kan også være giftig i store doser, men dette stoffet finnes også i
whisky, Rom, Cognac og annet brunt brennevin. Man må få i seg ca 11 liter 96%
på under et døgn for at methanolen skal være skadelig.

Heimbrent kan lages på flere forskjellige måter. De to vanligste måtene kalles Pot og Reflux. En pot-still er det minst kompliserte apparatet, og består for det meste av et kokekar og en kondenseringsannordning. Med denne ordningen kommer det mye smak og lukt med i drikken. En Reflux-still er mer komplisert, og lager en sterkere og renere brennevin, for eksempel vodka. Det er bare
to grader forskjell mellom at heimbrenten er giftig eller ikke.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home